Foghíj helyett fogbeültetés

16/09/2012 21:37

 

Üdvözöllek a blogomon, kedves Látogató! A nevem Betti, ezt a blogot pedig azért hoztam ltére, hogy Veletek is megoszthassam az egészséges életmódról szerzett tapasztalataimat. Fogtechnikusként dolgozom egy budapesti klinikán, amellett életmód-tanácsadó is vagyok. Az egész életem az egészségről szól. És mint tudjuk, ami egészséges, az általában szép is. Eltekintve persze néhány eltorzult szépségideáltól, amelyekkel nap mint nap szembetalálkozunk az utcán, de általános értelemben kijelenthető, hogy az ember azokat az emberbereket tartja szépnek, akik egészségesek. Az egészséges bőr, az egészséges, fényes haj, az arányos testalkat és az egészséges, ép fogsor mind-mind vonzóvá teszi az embert a másik nem szemében.

Így van ez fogainkkal is. Jóllehet, egy hiányos fogsor nem feltétlenül az egészségtelenség jele, mivel fogainkat elveszíthetjük baleset vagy foghúzás következtében is, egy hiányos fogsor senkiben nem kelt kellemes érzéseket. A koróbbi évtizedek fogászati gyakorlata az volt, hogy ha egy fog nem volt könnyen megmenthető, inkább kihúzták, nehogy gond legyen vele. A gond elmúlt, a seb begyógyult, a fog helyen pedig ott maradt a tátongó űr a fogsorban.

Az elmúlt évtizedekben azonban rengeteget fejlődött az esztétikai fogászat technológiája. Új anyagok jelentek meg, korszerűbb eljárások, melyek segítségével megjelentek teljesen új fogpótlás módszerek is, úgy mint a fogbeültetés implantáció segítségével.

A fogbeültetés során a szakember egy fém (általában titán) implantátumot helyet az állkapocs csontjába fúrt kyukba, majd miután a több hónapos gyógyulási fázist követően a fém beépült a csontszövetbe, erre, mint mesterséges foggyökérre a fogorvos felépíti az új, mesterséges fogat, amely az eredeti fogakéval megegyező színárnyalatban, és ugyanolyan fizikai és teherbírási tulajdonságokkal fog rendelkezni. Az ily módon készült fogpótlás előnye, hogy sokkal stabilabb, mint a korábbi, hagyományos híd és korona fogpótlások, valamint kivehető protézisek, valamint sokkal tartósabb is: akár 40 év is lehet a fogbeültetés várható élettartama.

Ti alávetnétek magatokat ennek a nem ritkán fájdalmas és hosszan tartó kezelésnek?